Vypěstujte si vlastní česnek, chutná lépe, než ten čínský
Česnek je pro českou kuchyni naprosto nezbytnou surovinou. Ale jak moc se liší od toho čínského? Má jinou chuť nebo konzistenci? Česnek vyrobený v České republice je klasika. Nejen díky tomu, že je po dlouhá desetiletí jednou z hlavních surovin českého zemědělství.
Jak se liší česnek český od toho čínského?
Snad každý Čech miluje na topince pořádnou dávku česneku. Ale jak si tu pořádnou dávku představit? Většinou stačí jeden stroužek a česnek každou večeři skvěle zpestří. Právě toto se ale o čínském česneku říct nedá. Nemá totiž tak výraznou chuť, jako česnek vyrobený českými zemědělci. Je dokázáno, že je tato zelenina velice náchylná na délku dne. Česnek vypěstovaný v našich podmínkách je tak mnohem chutnější, než v jiných zemích.
Český nebo čínský?
Kolem roku 2002 na našem trhu nahradil čínský česnek ten český. Byl levnější a navíc ve větším množství. Čínský česnek byl sice výhodnější, ale jeho chuť se s tím českým nedala srovnávat. V současné době je opět česnek vypěstovaný v České republice žádaný. Chuť je nesrovnatelná, také kvůli chemickým přípravkům, jejichž použití je pro převoz na dlouhé vzdálenosti nezbytné. Česnek se již také pěstuje v rámci ekologického zemědělství, proto se s touto zeleninou setkáte i v mnoha obchodech s bioprodukty.
Vypěstujte si česnek vlastní!
Český česnek sice můžete zakoupit v některých supermarketech a obchodech, nejlepším řešením je ale česnek vypěstovaný přímo na Vaší zahrádce. Pěstování česneku není vůbec těžké. Česnek můžete sázet na jaře i na podzim. Častější, a pro Čechy typičtější, je jarní výsadba. Česnek se sází do předem připravené půdy. Půda by měla být odplevelena a dostatečně prohnojena, ne však čerstvým kravským hnojem, raději volte kvalitní vyzrálý kompost nebo česnek vysazujte minimálně 2 týdny po hnojení. Nejlepším místem pro česnek je slunné, vzdušné a suché stanoviště. Stroužky poté sázejte do hloubky 6–8 cm, ve vzdálenosti 15 cm. Ani po vysetí česnek nepotřebuje velkou údržbu. Často tak záhonky zalévat nemusíte, ale půda by neměla být vyschlá.
Český česnek je na rozdíl od toho čínského chuťově mnohem lepší. Má v České republice skvělé podmínky na pěstování. Proto je mnohem výhodnější si vypěstovat vlastní.