Kategorie
- Vánoční tipy Nechte se inspirovat dárky z přírody
- Podzimní cibulovinyVhodné i do květináče
- Microgreen a klíčky
-
Zelenina a ovoceSemínka vždy po ruce
Přes 1000 druhů tradičních i hybridních odrůd
- BIO produkty
- Okrasné rostliny
-
Travní a luční směsi
Vybírejte z více než 160 druhů osiva
-
Bylinky a přírodní produkty
Více než 400 druhů semen i sušených plodů
- Exotické rostliny
- Masožravé rostliny
- Stromy a keřeČas pro studenou stratifikaci
- Zahrádkářské potřeby
- Dárkové poukazy a balíčkyVánoční dárky pro všechny
- Knihy
-
-
Přes 1000 druhů tradičních i hybridních odrůd
-
-
-
Vybírejte z více než 160 druhů osiva
-
Více než 400 druhů semen i sušených plodů
-
-
-
-
-
Shii take - Houževnatec jedlý - Lentinula edodes - sadba - prodej - 250 ml
Houževnatec jedlý (Shii take) je houba s bohatou historií využití v kuchni i tradiční medicíně. Díky své aromatické chuti a masité konzistenci si získala oblibu po celém světě. Je ceněná nejen jako kulinářská delikatesa, ale také jako významný přírodní prostředek pro podporu zdraví.
Plodnice dosahují průměru 5–15 cm. Klobouk je světle až tmavě hnědý, zpočátku podvinutý a pokrytý jemnými šupinami. Lupeny jsou zpočátku bělavé, postupem času částečně tmavnou. Třeň je pevná, šupinatá a tužší, často se doporučuje ji před konzumací odstranit.
Mezi blahodárné účinky Shii take patří: podpora imunutního systému, protivirové a protinádorové vlastnosti, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu, obsahuje vitamíny skupiny B, zejména B12, a je bohatým zdrojem vitamínu D2, což z ní činí skvělý doplněk jídelníčku pro vegetariány i vegany.
Shii take je skvělá jak do polévek, omáček a těstovin, tak i jako samostatný pokrm na grilu či v asijských specialitách.
Návod k použití:
Shii take lze pěstovat od jara do podzimu v místech s celoročně stálou teplotou.
Preferuje substráty bohaté na lignin, jako piliny, hobliny nebo slámu, a lze ji pěstovat v pytlích, nádobách či na dřevě.
Po naočkování udržujte teplotu 20–25 °C, a po 3–4 týdnech (jakmile houba proroste celým substrátem) přesuňte ji do stínu s teplotou 15–20 °C a vlhkostí 80–90 %. Pravidelně udržujte vlhkost rosením, zejména kolem plodnic, a zajistěte nepřímé světlo.
Jakmile klobouky dorostou na 5–15 cm a jejich okraje se budou lehce odchylovat, pak je správný čas pro sklizeň – houby buď jemně vykrucujte či odřízněte u báze.
Další informace a bezpečnostní pokyny naleznete uvedené na výrobku.