Pažitka – pěstování, účinky a využití
Pažitka je vytrvalá cibulová rostlina, která se řadí do rodu česneku. Pochází ze Středomoří, ale i u nás ji najdete ve volné přírodě na březích vodních toků.
K pěstování v zahradách i nádobách jsou vyšlechtěny různé druhy pažitky zahradní. Pažitka není na pěstování náročná. Vyžaduje slunnou vzdušnou polohu, půdu s dostatkem humusu, dostatečně propustnou a stále vlhkou. Ideální je hlinitopísčitý substrát s vyšším obsahem vápníku. Pažitka nesmí přeschnout, ale ani se topit ve vodě.
Dorůstá do výšky kolem 80 cm. Listy jsou vzpřímené, tmavě zelené, na průřezu kulaté. Květenství je tmavě růžové až fialové barvy a tvoří okolík pětičetných kvítků podepřených stvolem. Semena jsou drobná, lesklé černé barvy.
Předpěstovanou ji můžete zakoupit v každém obchodě, ale proč si ji nevypěstovat? Semínka vysévejte buď přímo na záhon po zmrzlých nebo si je předpěstujte za oknem doma. Pažitku můžete množit i dělením trsů od dubna do srpna. Nové trsy by měly být minimálně 2–3 cm velké. Sázejte je do sponu 30 x 15 cm, na jednom stanovišti se dá pěstovat několik let. K rychlení se hodí pražská pažitka, v listech má větší množství pálivých silic. Čínská pažitka je také nazývána česnekopažitka, má jemné listy s česnekovou vůní.
Na podzim můžete trs pažitky přesadit do květináče a přes zimu ji pěstovat jako zásobárnu vitamínů na okenním parapetu. Aby rostla celou zimu v bytě, je nezbytná pravidelná zálivka a pravidelné sestřihávání.
Pažitka je výborné stomachikum – podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv. Je účinná i proti střevním parazitům, snižuje krevní tlak a chrání před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic. Má také protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, riboflavin, draslík, vápník, fosfor, sodík, železo a beta-karoten. Nať pažitky má mnohostranné využití, neocenitelnou součástí je hlavně ve studené kuchyni. Můžete ji přidávat nasekanou do různých pomazánek, sýrových pomazánek, salátů, polévek. Jako dekoraci na různá jídla můžete použít i květ. Ze 100 g pažitky získá naše tělo 10 mg vitamínu C.
Tip: Pažitku nikdy nevařte s jídlem, přidávejte ji až do hotového pokrmu. Vhodné není sušení, chuť i aroma si lépe zachová čerstvá.