Opuncie, kaktus, s jedlými plody
Opuncie – kaktus se zajímavou stavbou, velikými, žlutými či červenými květy a jedlými, sladkými plody, z kterých připravíte třeba lahodný dezertní krém.
Opuncie mexická (Opuncia ficus indica) v zemi původu (suché oblasti Mexika a tropické Střední Ameriky) dorůstá do výše jednoho až čtyř metrů. Spodní část rostlin po čase zdřevnatí. Do Evropy je dovezli v 16. století Španělé. Říká se jim také indiánské fíky, jelikož odedávna patřily do jídelníčku Indiánů.
Jejich pěstování není příliš složité a zvládnete ho i v domácích podmínkách. Půdu opuncie potřebují dokonale drenážovanou, spíše štěrkovitou. Stejně jako všechny kaktusy snášejí dlouhá období sucha. Potřebují dostatek světla a tepla. V létě je bez obav můžeme letnit a vystavit přímému slunci. V době vegetace – při kvetení a nasazování plodů je třeba zvýšit mírně zálivku. Hnojit také příliš nepotřebují.
Plody opuncií mívají obvykle hruškovitý tvar a vyrůstají na vrcholcích článků. Chutí dužnina připomíná také sladké hrušky. Plody mívají hmotnost sedmdesát až tři sta gramů. Konzumace velkého množství opuncií může u někoho způsobit žaludeční potíže, pozor na to.
Pokud si rostliny chcete namnožit, stačí z matečné rostliny odlomit článek a řeznou plochu nechat dokonale zaschnout, poté, co se vytvoří malé hrbolky, což jsou zárodky nových kořínků, je zasadíme do dobře propustné zeminy. Semenáčky opuncie lze vypěstovat i ze stratifikovaných semen. Je to obtížnější způsob, jeho výsledek však není zaručen.
V létě zakořeněným kaktusům prospívá letnění, na zimu je umístíme do místnosti na světlé, ale chladnější místo a výrazně omezíme zálivku.
Ploché články kaktusu jsou porostlé skupinami bodlin - pokud se jich třebas jen lehce dotkneme, nepříjemně se zabodnou do kůže a velmi těžce se odstraňují. Jestliže se tak stane, můžeme postižené místo potřít ještě tekutým voskem, počkat, až ztuhne a poté jej pomalu odloupnout (bodliny by se měly zachytit ve vosku).
Pěstovat se dají také okrasné opuncie, které i u nás venku přezimují, jejich plody jsou však malé a hustě pokryté svazečky tenkých ostnů, takže se k jídlu nehodí.
"