Citrónová tráva, citronela či voňatka
Citrónová tráva (Cymbopogon citratus) je původem je z tropické jihovýchodní Asie. Ve starém Egyptě byla známa již před třemi tisíci lety. Jedná se o dekorativní tropickou travinu s velmi příjemnou, silnou, svěží, citrusovou vůní. Je oblíbenou přísadou hlavně v thajské kuchyni, připravíte z ní i osvěžující a zdravý nápoj. Lze ji pěstovat i doma v květináči.
Semínka mají bohužel nízkou klíčivost, pouze 30%, přesto vám vyroste i několik desítek rostlin. K vyklíčení je potřeba zhruba 10–20 dní, kvalitní substrát a interiérová teplota 20–22 °C. Semínka vysejte na misku, na povrch středně těžkého a propustného substrátu. Lehce je zasypte nebo zatlačte do hlíny a mírně zalijte. Misku překryjte průhledným mikrotenovým sáčkem nebo sklem. Substrát je nutné čas od času rosit, aby semínka nezaschla. Vzešlé rostlinky přepíchejte do květináče, pravidelně a vydatně zalévejte, ale pozor na přelití. Před další zálivkou nechte zeminu proschnout, květináč by neměl nikdy stát ve vodě. Předpěstování sazenic citronové trávy trvá 8–10 týdnů. V létě lze nádobu s trávou umístit na terasu či zahradu. Voňatka naroste i přes 1 m výšky, mrazy by však nepřežila. Na zimu ji umístěte do chladné místnosti s omezením zálivky, ale můžete ji mít i v bytě a starat se o ni i přes zimu, podobně jako o jiné pokojovky. Přihnojení uvítá, pokud ji však máte v plánu konzumovat, používejte čistě přírodní hnojiva.
Stonky se seřezávají těsně nad povrchem půdy, a to až když je rostlina dostatečně silná. Poté se očistí, oloupají a nakrájejí či roztlučou. Je vhodná k dochucení jídel z krabů a krevet, do dušených a zapékaných jídel z drůbeže, masových směsí, zeleninových salátů. Kombinovat ji můžete s česnekem, šalotkou, koriandrem či paprikou. Ochutit s ní lze i čaj, případně si pouze z ní připravit odvar, který pomáhá trávení, koncentraci i myšlení.
Citronová tráva pomáhá proti horečce a bolesti i při léčení nervových a žaludečních poruch, napomáhá i k úpravě hladiny cholesterolu. Připravit z ní můžete i povzbuzující, osvěžující koupel. Voňatka je využívána nejen v kuchyni, ale vyrábějí se z ní i parfémy a aromatizují léky.