Červená řepa roste téměř sama a nevyžaduje příliš péče
Červená řepa (Beta vulgaris) je nenáročná plodina, která netrpí na škůdce ani choroby. Doma si můžete vypěstovat různé druhy, dají se koupit semínka řepy žluté, bílé, pruhované, kulaté, podlouhlé, nebo třeba typu „baby beet", které vyrostou do velikosti větších ředkviček a můžete je rovnou zavařovat.
Na záhonyse vysévá přímo, po květnových mrazících. Chcete-li urychlit vzcházení, můžeme semínka předem namočit na 24 hodin do teplé vody nebo heřmánkového nálevu, klíčí podstatně lépe a dříve. Příliš rané výsevy často vybíhají do květu a bulvy bývají malé a dřevnaté. Semena vysévejte do „hnízd" po cca 2 ks, když rostlinky vzejdou, nechte pouze jednu, nejlépe tu, co má nejtmavší barvu. Vhodnými sousedy je kořenová zelenina - mrkev, petržel, pastiňák, nikoli však celer. Prosperovat bude i vedle okurek a kedluben, salátů všeho druhu, česneku, cibule, kopru a kmínu. Pokud budete řepu sklízet průběžně (protrhávat), můžete mezi rostlinami nechat i menší rozestupy.
Zálivku potřebuje pouze v hodně parném a suchém létě. Řepa přímé hnojení nesnáší, můžete ji občas zalít kopřivovou jíchou, ale pokud máte dobře připravenou půdu, není třeba hnojit vůbec. Není na škodu udělat jí nastýlku z posekané trávy, která vám ulehčí od pletí, v půdě drží vlhkost a postupným rozkladem dodá i potřebnou výživu. Řepu sklízejte průběžně od července pro běžnou potřebu, na uskladnění v říjnu před příchodem mrazů. Po sklizni nezapomeňte očistit od zeminy a neokrajujte ani kořen, ani listy, abyste ji neporanili (listy pouze odkruťte, kořen ponechejte). Skladujte ji nejlépe v bedýnce s vlhkým pískem ve sklepě, volně ložená by vyschla. Mladé listy lze také konzumovat, a jsou i léčivé, obsahují kromě minerálních látek dokonce více vitamínů než kořen, hodí se do salátů, polévek nebo dušené jako špenát.
Obsahuje velké množství minerálních látek - především hodně železa, vápníku, fosforu, hořčíku, mědi, draslíku, zinku a menši množství dalších prvků. Řepa je úžasným detoxikačním prostředkem, čistí tělo od těžkých kovů a radioaktivních látek, je vhodná při ozařování a chemoterapii, má i přímý vliv na zmenšování některých nádorů, dně, revmatismu, ekzému, lupénce a dalších kožních problémech. Prospívá při regeneraci jater poničených drogami, léky, alkoholem nebo po žloutence. Účinkuje tak razantně, že se mohou zpočátku objevit i bolesti hlavy, rýma nebo pálení kůže, to je ovšem pouze důsledek důkladné očisty a příznaky časem samy odezní. Její konzumace zlepšuje krvetvorbu, léčí anémii, regeneruje cévy, zlepšuje jejich pružnost a pevnost, zlepšuje krevní oběh, snižuje cholesterol a je vhodná při veškerých kardiovaskulárních onemocněních jako je srdeční ischémie, vysoký tlak, křečové žíly, hemoroidy, arterioskleróza.
Náš tip:
Řepu lze nasušit, pokud ji nakrájíte na tenké plátky a usušíte v sušičce nebo na plechu na topení nebo v troubě, můžete ji chroupat místo méně zdravých brambůrků. Milujete-li pikantnější chuť, můžete plátky před sušením i osolit a okořenit.