Kategorie
- Vánoční tipy Nechte se inspirovat dárky z přírody
- Podzimní cibulovinyStále je čas vysázet
- Microgreen a klíčky
-
Zelenina a ovoceSemínka vždy po ruce
Přes 1000 druhů tradičních i hybridních odrůd
- BIO produkty
- Okrasné rostliny
-
Travní a luční směsi
Vybírejte z více než 160 druhů osiva
-
Bylinky a přírodní produkty
Více než 400 druhů semen i sušených plodů
- Exotické rostliny
- Masožravé rostliny
- Stromy a keřeČas pro studenou stratifikaci
- Zahrádkářské potřeby
- Dárkové poukazy a balíčkyVánoční dárky pro všechny
- Knihy
-
-
Přes 1000 druhů tradičních i hybridních odrůd
-
-
-
Vybírejte z více než 160 druhů osiva
-
Více než 400 druhů semen i sušených plodů
-
-
-
-
-
Celer listový jemný - Apium graveolens - prodej semen - 1 g
Celer listový jemný je rostlina dosahující výšky až 70 cm, tvořící bujnou růžici aromatických listů. Ty můžeme sklízet probírkou listů v průběhu celé vegetační doby.
Používá se k přímé konzumaci, sušení i k zamražení.
Balení o hmotnosti 1 g obsahuje cca 1 000 ks semen.
S předpěstováním semen musíme začít již v únoru. Semena vyséváme do perlitu či substrátu pro výsev, kde je necháme klíčit 2–4 týdny při teplotě 15–20 °C. Rostliny můžeme dvakrát přesadit. Poprvé do sponu 2 x 3 cm, podruhé jim zkrátíme kořínky o 1/3 a přesadíme je do sadbovačů.
Ven rostlinu přesazujeme v době, kdy je venku dostatečné teplo (ideálně druhá polovina května). Je možné nechat rostlinu zvykat na chladnější počasí tím, že před přesazením ji přes den umístíme ven. Celer nesnese teplotu pod 10 °C, místo bulvy by rostlině rostl květ a nedočkali bychom se tedy úrody. Po přesazení můžeme rostliny překrýt netkanou textilií.
Rostlinu umisťujeme na slunečné stanoviště s hlinitou humózní půdou. Celer patří mezi rostliny velmi náročné na živiny a obsah vápna v půdě. Půdu musíme přihnojovat např. hnojivem na kořenovou zeleninu. Kvůli zvýšenému riziku chorob a škůdců celer nevysazujeme na stanoviště po kořenové zelenině, naopak vhodnou předplodinou jsou luskoviny, brambory nebo plodová zelenina.
Ideální spon je 40 x 40 cm.
Menší bulvy celeru můžeme sklízet již během července, hlavní sklizeň je až v září. Celer je vhodné skladovat očištěný od kořenů v písku na chladném míste např. ve sklepě. Listy celeru můžeme sušit nebo zamrazit, tím si zachovají své aroma.