BIO Chilli Pimientos De Padron - Capsicum annuum - prodej bio semen - 7 ks
BIO Chilli Pimientos De Padron pochází z Maroka a Španělska, kde patří mezi jednu z nejoblíbenějších odrůd. Dorůstá do výšky kolem 100 cm a je ji vhodné pěstovat ve skleníku, květináči na terase či balkoně.
Plodem jsou podlouhlé, zelené až červené chilli papričky, které mají délku 5–10 cm s možností sklizně v obou fázích zralosti.
Papričky mají mírnou pálivost 2 500–10 000 jednotek SHU, proto je považována za velmi chutnou odrůdu, ale přesto je třeba mít na paměti, že je rostlina proslulá nerovnoměrnou produkcí capsaicinu, proto některé plody mohou překvapit pálivostí až 80 000 jednotek SHU. Čím později sklízíte, tím pálivější chuť očekávejte.
Zelené papričky lze využít ke grilování či plnění masovou či sýrovou směsí. Papričky červené barvy jsou sušší a využívají se k dochucování pokrmů.
Doba zrání je asi 80 dní.
BIO semena pocházejí z ekologického zemědělství, které splňuje normy EU.
Výsev:
S předpěstováním semen je možné začít v únoru nebo březnu. Rostlina potřebuje 6–9 měsíců aby vyrostla a začala vytvářet plody, proto musíme začít včas.
Klíčení trvá cca 2–3 týdny, u některých odrůd až 6 týdnů.
Vhodná teplota pro tropické odrůdy (rodu Chinense) je 24–32 °C, odrůdám Annuum stačí teplota 20–24 °C. Nejdůležitější je udržovat teplotu konstantní, takže rostlinu není vhodné umístit na parapet nebo na topení. Papriky jsou světlomilné rostliny, potřebují tedy dostatek světla pro svůj zdravý růst.
Semena sázíme nejlépe do speciálního substrátu pro chilli papričky do hloubky maximálně 0,3 cm. Substrát používáme vždy spařený. Půdu udržujeme dostatečně zavlaženou, avšak ne přemokřenou. V době dozrávání plodů můžeme zálivku omezit, čímž zvýšíme pálivost plodů a zabráníme popraskání.
Rostlinu můžeme přesunout v době, kdy již nehrozí ranní mrazy. Ideální je to po druhé polovině května, při venkovních teplotách okolo 25 °C. Venkovní stanoviště by mělo být dostatečně slunečné a chráněné, případně vysazujeme do skleníku.
Pro pěstování je vhodná hlinitopísčitá, humózní a provzdušněná půda. Půdu není nutné přehnojovat, pro chilli papričky je nejdůležitější rozvinutý kořenový systém. Toto podpoříme například pomocí mykorhizy, což je technika využívající symbiotický vztah mezi rostlinou a houbami, a zvyšuje propustnost živin směrem k rostlině.
Pro pěstování ve skleníku je vhodné prokypřit půdu pískem nebo perlitem. Na podzim ji můžeme prohnojit např. vermikompostem nebo slepičincem.
Parametry
- Výška
- 90 - 120 cm
- Výsev / výsadba
- Březen
Únor
- Stanoviště
- Slunečné
- Barva plodu
- Zelená
Červená
- Pálivost
- Mírně pálivé
Středně pálivé
- Pěstování
- Doma
Venku
- BIO kvalita
- Ano
- Mrazuvzdornost
- Ne
- Vegetační doba
- Letničky
- Odrůda
- Nehybridní
- Sklizeň
- Srpen
Září
Červen
Červenec
Říjen
- Ranost odrůdy
- Polopozdní
Poloraná